Bacak görünümü estetik uygulamalar arasında önemli konulardan biridir. Çocukluk döneminde sağlıksız beslenme ve genetik faktörler, bacakta estetik sorunlara yol açabilmektedir. Bacak estetiğinde amaç bacakları görsel olarak estetik, uyumlu ve çekici hale getirmekir. Bacak estetiğinde temel tedavi prensibi orantısızlığa neden olan kalın bölgelerin inceltilmesi veya orantısal olarak ince görünen bölgelerin kalınlaştırılmasıdır. Bacak şeklillendirmede ince bölgelerin dolgunlaştırılmasında öncelikli tercih genellikle yağ grefti uygulamalarıdır. Yağ grefti uygulamalarında, liposuction ile alınan yağ özel işlemlerden geçirildikten sonra eksik alanlara aktarılır. Yağ dokusunun yeterli olmadığı veya uygun olmadığı durumlarda deri altına yerleştirilebilen silikonlar kullanılır.
Anestezi
Genel
Operasyon
60-120 dk.
İyileşme Süresi
2-4 hafta
Kesin Sonuç
3-6 ay
Ağrı
Minimal
Kalın bacak görünümüne neden olan faktörler arasında; kalın kemik yapısı, kasların fazla gelişmiş olması veya fazla yağ dokusu sayılabilir. Bu faktörler arasında en sık neden bacaklarda orantısız şekilde yağ depolanmasıdır. Bacaklarda yağ birikimi fazla olan hastalarda, uyluk, diz çevresi, dizaltı bölge ve ayak bileğindeki fazlalıklar liposuction ile alınarak bacak inceltilir. Kemik kalınlığına bağlı kalın bacaklarda yapılabilecek müdahaleler genellikle sınırlıdır. Kas gelişimi fazla olan hastalarda botulinum toksin uygulamaları ile kas kitlesi azaltılarak incelme sağlanabilir. Bacaklar ile yapılan cerrahi işlemlerin çoğu genel anestezi altında yapılır.
İnce bacaklar iki taraflı olabildiği gibi bazı hastalıklara bağlı tek taraflı olarakta oluşabilir. Aşırı ince bacaklarda silikon protezler kaslar arasına yerleştirilerek kalın ve kaslı bir görünüm elde edilebilir. Silikon protezler endoskopi yardımıyla baldır kasları arasına yerleştirilir ve bacakta yaklaşık 3-4 cm çevre artışı sağlar.
İnce bacak estetiğinde bir diğer yöntem yağ enjeksiyonudur. Kişide yeterince yağ olduğu durumlarda liposcuction ile yağ alınarak bir takım özel işlemlerden geçirilir. Elde edilen yağ dolgusu bacakta planlanan bölgelere enjekte edilir. Böylece bacak kalınlaştırılmış olur. Bacak eğriliğinin olduğu durumlarda yağ enjeksiyonu ile eğrilik görünümü azaltılabilir.
Yeterli yağ dokusunun olmadığı durumlarda hyaluronik asit içeren dolgu uygulamaları yapılabilir. Ancak bu tip dolgu uygulamaları zaman içinde birtakım komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Diz, uyluk ile bacağın geçiş noktasında bulunur. Bu nedenle estetik olarak değerlendirilmesi gereken önemli bölgelerden biridir. Diz iç bölgesindeki yağlanma, bacak silüetini bozarak bacağı olduğundan daha kısa gösterir. Diz bölgesi estetiğinde dizin iç bölgesindeki fazlalıklar alınır. Diz iç alt kısmında eksiklik olması durumunda bu bölgeye yağ enjeksiyonu yapılarak görsel bir bütünlük oluşuturulur. Yapılan bu işlemler ile uyluk ile bacak uyumu sağlanarak kişinin boyu ve bacak boyu daha uzun görünür. Diz kapağı estetiğinde operasyon süresi yaklaşık 1 saattir.
Liposuction yapılan hastalar genellikle bir gün hastanede kalır ve sonraki gün taburcu edilir. Ameliyat sonunda hastanın ödeminin az oluşması ve dokuları desteklemek için sıkı korse giydirilir. Hastanın, ilk hafta yatarken bacaklarını yukarı kaldırması ve yürüyüş dışında ayakta çok durmaması önerilir. Hasta genellikle bir hafta sonra işine dönebilir. Hastanın korseyi en az bir ay kullanması önerilir.
Yağ transferi yapılan hastalarda hasta bir gün hastanede kalır. Hastaya ameliyat sonunda korse giydirilir. Yağ transferi yapılan hastalarda hastanın en az iki hafta süre ile olabildiğinde hareket etmemesi önerilir. 1 ay sonra koşu dışında aktif egzersizler başlanabilir. Üçüncü aydan itibaren tüm aktivite ve sporlara izin verilir.