--
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Liposuction

Liposuction(yağ alma), insan vücudunun belli bölgelerinde toplanmış olan yağ hücrelerinin kanüller aracılığı ve vakum yardımı ile alınmasıdır. Liposuction ile daha derin bölgelerde depolanmış olan fazla yağlar alınırken, yüzeyel liposuction yada liposculpture yöntemi ile kontur düzensizliğine neden olan yağ birikimleri giderilebilmektedir. Tüm dünyada her yıl yüzbinlerce kişiye liposuction yapılmaktadır. Liposuction ülkemizdede en sık uygulanan estetik cerrahi müdahalelerin başında gelmektedir. En sık liposuction uygulanan bölgeler arasında karın, bel, sırt, kol, çene (gıdı), dış uyluk, iç uyluk, iç diz, meme (jinekomasti) ve kalça gibi bölgeler yer almaktadır.

Anestezi

Genel

Operasyon

1-5 Saat

İyileşme Süresi

2-3 hafta

Kesin Sonuç

3-6 ay

Ağrı

Minimal

Liposuction yöntemleri ilk yapıldığı yıllara göre oldukça önemli değişikliklere uğramıştır. Son yıllarda oluşan bilgi, deneyim ve gelişen teknolojik cihazlara bağlı olarak tek seansta daha fazla yağın vücuttan uzaklaştırılması sağlanabilmiştir. Tüm bunların yanında vücuttan uzaklaştırılan yağ çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yüz, meme gibi bölgelerde dolgu olarak kullanılarak şekillendirme amacıyla kullanılabilmektedir.

Liposuction ameliyatı diyet, egzersiz gibi kilo verme ve zayıflama yöntemlerine alternatif bir uygulama yöntemi değildir. Liposuction ameliyatlarında amaç bölgesel olarak birikmiş olan, diyet ve egzersizle ile giderilemeyen inatçı yağların alınmasıdır. Bu sayede vücut konturları düzeltilerek daha iyi bir görünüm elde edilebilmektedir.

Liposuctin işlemine uygun kişilerin 18 yaşından büyük, ciddi bir sağlık sorunu olmayan, çok kilolu olmayan, bölgesel yağların olduğu kişilerdir.

Liposuction yönteminde alınabilecek en fazla yağ miktarı 4-5 litre arasındadır. Son yıllarda geliştirilen cihazlar sayesinde operasyon sırasında kaybedilen kan miktarı azaltılarak daha fazla yağ alımı yapılabilmektedir. Ancak geniş alanda yapılan ve daha fazla yağ alınan  liposuction ameliyatlarında hastanın sıvı elektrolit dengesi kontrol altında tutulmalıdır. Hastada bir defada uzaklaştırılamayacak kadar fazla bölgesel yağlanma varsa farklı zamanlarda yapılan liposuction ile bu durum düzeltilebilir. Tekrarlayan seanslar halinde yapılan liposuction  ameliyatları arasındaki süre ortalama 3-6 ay arasında olmalıdır.

Operasyon önceli yapılan görüşmede öncelikle hastanın güncel şikayetleri ve operasyon sonrası beklentileri değerlendirilir. Operasyonun ayrıntıları ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılır. Daha önce ameliyat edilen hastaların fotoğrafları karar verme ve elde edilebilecek sonuçlar hakkında yardımcı olur.

Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar ameliyatlardan bir hafta önce kesilir.  Kan sulandırıcı ilaç alınıyorsa mutlaka doktor ile bu bilgi paylaşılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi sakıncalı ise alternatif ilaçlara geçiş sağlanabilir.

Operasyon öncesi ve sonrasında belli bir süre sigara kullanılmamalıdır.

Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapılmaz, rahat kıyafetler giyilir ve takılar evde bırakılır.

Liposuction ameliyatından 6-8 saat önce su dahil hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir.

Operasyondan en geç bir saat önce hastanede olunmalıdır.

Hasta ayakta iken işlem yapılacak olan bölgeler fotoğraflanır ve ayakta iken çizimler yapılır.

Çok sayıda liposuction uygulama tekniği ve cihazları mevcuttur. Bu yöntemlerin birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları mevcuttur.

Klasik liposuction olan bu yöntemde, işlem sırasında kanamayı en aza indirmek için cilt altına sıvı enjekte edilir. Bir kanül yardımı ile fazla yağ hücreleri vakumlanarak dışarı alınır. Bu yöntemde yağ hücreleri mekanik olarak parçalanır. Dolayısıyla alınan yağ dolgu amacıyla kullanılabilir.

Bu yöntemde özel hareketli kanül uçları ile yağlar parçalanıp ve uzaklaştırılır. Daha kısa sürede daha fazla yağ alınmasına yardımcı olur.

Özel bir kanül yardımıyla yağ dokusu içerisine sıvı enjeksiyonu yapılır. Ultrasonik dalgalar sayesinde yağ hücreleri parçalanır. Vakum yardımı ile solüsyon ve parçalanmış olan yağ hücreleri dışarı alınır.

Ultrasonik enerjinin deri yoluyla, vücut dışından uygulanmasıdır. Bu yöntemde kanül kullanılmaz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bir işlem değildir ve klinik çalışmalarda etkinliği kanıtlanamamıştır.

Bu liposuction yönteminde lazer enerjiisi ile yağlar parçalanır ve vakum ile parçalanmış yağlar dışarı alınır. Diğer yöntemlere göre en büyük avantajı cilt sıkılaştırma etkisidir. Bununla beraber diğer yöntemlere göre daha az miktarda yağ alınabilmesidir.

Liposuction ameliyat hastane ortamında, ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında kanül girişlerinin sağlandığı 3-5 mm boyutlarında delikler açılır. İşlem bitiminde giriş delikleri bir adet dikiş ile kapatılır ve genellikle iz kalmaz.

Ameliyat liposuction yapılacak alana göre değişmektedir. Küçük bölgelerde işlem 1-2 saat sürerken yaygın yapılan liposuctionlarda işlem süresi 4-5 saate çıkabilmektedir.

Ameliyat sonrası özel liposuction korseleri giydirilir. Ameliyatın büyüklüğüne ve uygulanan anesteziye bağlı olarak aynı gün veya bir gün sonra hasta taburcu edilir. Uygulanan işleme bağlı olarak 2 gün ila 2 hafta arasında normal iş hayatına dönülülebilir.  Operasyon sonrası çok belirgin bir ağrı oluşmaz ve ağızdan alınan ağrı kesiciler yeterli olur. İşlem yapılan alanda ödem, morluk, hissizlik veya karıncalanma olabilir. Yaklaşık 3 hafta içinde şişlik ve morluklar kendiliğinden geçer. Liposuction korsesi 4-5 hafta süreyle giyilir. İşlem sonrası üçüncü haftadan sonra liposuction ile elde edilen sonuç ortaya çıkmaya başlar. 6 ay ile 1 yıl arasında vücut son şeklini alır.

Yukarı
tr_TRTurkish