--
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jinekomasti

Jinekomasti anlam olarak erkeklerde meme dokusunun kadın meme dokusuna benzer şekilde büyümesidir.  Erkekte meme büyümesi her zaman bir hastalık bulgusu değildir. Ergenlik döneminde hormonal düzensizlikler, obezite, yaşın ilerlemesi, kullanılan bazı ilaçlar ve bazı tümörler jinekomastiye neden olabilmetektedir. Jinekomastinin en sık nedenleri ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler ve yaşın ilerlemesine bağlı meme büyümesidir. Jinekomasti daha çok ergenlik dönemindeki çocuklarda olmak üzere erkeklerde özgüven azalmasına ve sosyal ve psikolojik problemlere yol açabilimektedir.

Jinekomasti tip olarak üçe ayrılır. Birinci tip daha çok ergenlik döneminde görülür ve gerçek meme dokusunda artış vardır. İkinci tip jinekomasti genellikle yaşı ilerleyen kişilerde ve obezlerde görülür. Bu tipte daha çok memedeki yağ dokusunda artış gözlenir. Üçüncü tip jinkomasti ise mikst tip olarak adlandırılır. Bu tip jinekomastide ise hem meme dokusunda hemde yağ dokusunda artış vardır. Jinekomastinin tiplerine göre tedavi yöntemleri değişir. Ameliyat öncesinde ultrasonografi yapılarak ve fizik muayene ile jinekomasti tipi belirlenebilmektedir.

Anestezi

Genel

Operasyon

60-120 dk.

İyileşme Süresi

1-2 hafta

Kesin Sonuç

3-6 ay

Ağrı

Minimal

Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti şikayetleri, hormonal değişikliklere bağlı olabileceğinden cerrahi girişim için en az 2 yıl beklenmelidir. Bu dönemde görülen ciddi jinekomasti olgularının bir endokrinoloji uzmanına gösterilmesi uygun olacaktır. Ergenlik sonrası dönemde 2 yıl içinde gerilemeyen jinekomastiler ameliyat edilebilirler.

Obez kişiler ve ileriki yaşlarda ortaya çıkan jinekomastilerde ise gerekli kontroller yapıldıktan sonra ameliyat yapılabilmektedir.

Ameliyat öncesinde yapılan görüşmede fizik muyaene yapılır. Ultrasonografi ve gerekiyorsa diğer tetkikler ile değerlendirme yapılır. Jinekomastinin hangi tip olarak belirlenir ve tedavi planı oluşturulur. Ameliyat süreci ve sonrası ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılır.

Aspirin ve türevi  kan sulandıran ilaçlar ameliyattan bir hafta önce kesilir. Mutlaka alınması gereken kan sulandırıcı ilaç varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Sigaranın kullanımı ameliyata engel olmasada ameliyattan önce kesilmesi önerilir.

Ameliyat günü hastaneye gelirken rahat kıyafetler tercih edilmeli ve varsa takılar çıkarılmalıdır. Ameliyattan en az 6 saat öncesinde hiçbirşey yenmemeli ve su dahil hiçbir şey içilmemelidir.

Ameliyattan en geç iki saat önce hastanede olunmalıdır.

Ameliyat tekniği jinekomasti tipi ve boyutuna göre değişebilmektedir. Mikst tip ve lipomatöz tip jinekomastilerde deri fazlası yok ise liposuction yapılması genellikle yeterli olur. Meme dokusu artışının ön planda olduğu tip 1 jinekomastide ise areola denilen memenin koyu kısmı kenarında yapılan yarım daire şeklinde bir kesi ile meme dokusu çıkarılabilmektedir.

Deri fazlasınında olduğu daha büyük jinekomastilerde ise liposuction ve meme dokusu yanında deride çıkartılmalıdır. Deri çıkarılan kişilerde izler lolipop şeklinde veya ters T şeklinde olabilmektedir.

Jinekomastinin boyutuna bağlı olarak lokal, genel ya da sedasyon anestezisi ile yapılabilir.

Yapılacak operasyona bağlı olarak süre değişmekle beraber ortalama 1-3 saat arasındadır.

Hastaya ameliyat sonrasında korse giydirilir. Ameliyattan 3-4 saat sonra yeme ve içme başlar ve hasta ayağa kalkıp yürüyebilir. Hasta aynı gün veya bir gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilebilir.

Jinekomasti operasyonu sonrası ameliyat bölgesinde şişlik ve morluk oluşması normaldir. Morluklar genellikle 10 güne kadar, şişlikler ise 3. haftadan sonra geçmektedir. Son şeklin oluşması ise 3-6 ay sürer.

Hasta ameliyat sonrası 3. Günden sonra banyo yapabilir ve 3-4 gün içinde normal hayatına geri döner.

Hastayı fazla yormayan yürüyüş gibi egzersizlere 10. Günden sonra başlanabilir. Koşma, yüzme, ağırlık kaldırma gibi daha aktif egzersizlere ise 2. aydan itibaren başlanabilir.

Yukarı
tr_TRTurkish