--
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Meme Dikleştirme

Meme Dikleştirme ameliyatı; yerçekimi, gebelik, doğumdan sonra emzirme ile sarkan memelerin yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır.

Doğum ve emzirme sonucunda meme derisi ve meme içinde memenin dikliğini sağlayan bağlar elastikiyetini yitirir ve gevşer. Meme dokusu eski dik formunu kaybeder ve meme başları oldukları yerden daha aşağı meme alt çizgisine doğru iner. Bazı hastalarda meme bezlerinde küçülme ve memelerin içlerinin boşalması görülürken bazı hastalarda ise meme hacmini kaybetmeden sarkar. Meme dikleştirme ameliyatlarında amaç memeye yeni bir şekil ve dik bir form kazandırmaktır. Meme dikleştirme ameliyatı yapılırken meme başı çevresinde genişlemiş koyu renkli alan (areola) daraltılır.

Gebelik ve emzirme sonrasında meme bezleri küçülüp meme hacminin iyice azaldığı hastalarda meme dikleştirme yanında silikon meme protezleri ile memenin hacmi ve dikliği oluşturulabilmektedir.

Anestezi

Genel

Operasyon

120-150 dk.

İyileşme Süresi

1-2 hafta

Kesin Sonuç

3-6 ay

Ağrı

Minimal

Meme dikleştirme ameliyatları protezli veya protezsiz yapılabilmektedir. İçi boşalmış ve sarkması olan hastalarda meme dikleştirme yapılırken protez kullanımı ile gerekli hacim ve diklik sağlanmış olur. Sarkmanın ön planda olduğu ancak meme hacmini kaybetmeyen kişilerde sarkmış olan meme dokusu şekillendirilerek istenen diklik sağlanır.

Meme dikleştirme ameliyatlarında birçok farklı teknik uygulanabilir. Uygulanacak cerrahi teknik memelerin büyüklüğüne sarkmanın derecesine, derinin elastikiyetine ve cerrahın tercihine göre değişiklik gösterir. Hafif sarkma olan kişilerde sadece areola çevresinde ince bir çizgi kalacak şekilde dikleştirme işlemi yapılabilmektedir. Ancak daha fazla sarkma olan kişilerde meme küçültme ameliyatlarında olduğu gibi areola çevresinde ve areoladan aşağı meme alt çigisine doğru ve meme alt çizgisinde ters T adı verilen çizgi şeklinde iz oluşabilmektedir. Bu izler ilk birkaç ay pembe renkli olurken 3-6 ay içinde normal deri rengine dönerler.

Obez kişiler ve ileriki yaşlarda ortaya çıkan jinekomastilerde ise gerekli kontroller yapıldıktan sonra ameliyat yapılabilmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatları sırasında süt bezleri yeniden şekillendirilir ve sarkmış olan meme ucu yukarı doğru taşınır. Ameliyat sırasında süt bezlerinin meme ucu ile olan bağlantısı tamamen kesilmediğinden hastalar ameliyat sonrası tekrar emzirebilmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ortalama 3 saat sürer. Hasta ameliyattan sonra bir gece hastanede yatırılır ve ertesi gün taburcu olur. Bazı hastalarda içeride birikebilecek kan ve vücut sıvılarını dışarı almak amacıyla drenler konulabilir. Bu drenler 1-2 gün içinde çekilir. Dikişler içeriden konulur ve dış kısımda dikiş hattı steril bantlar ile desteklenir. Açıkta dikiş hattı olmadığından pansumana gerek duyulmaz. Meme dikleştirme ameliyatından yaklaşık bir ay sonra bantlar çıkarılır.

Meme dikleştirme ameliyatı sonrası ağrı hissetme kişiden kişiye değişmekle beraber genellikle ciddi ağrı hissi olmaz. Ancak meme dikleştirme ile birlikte silikon meme protezleri kas altına yerleştirildiğinde özellikle ilk birkaç gün kol hareketleri ile ağrı oluşabilmektedir. Ağrı giderilmesi için ağızdan alınan ağrı kesiciler yeterli olur.

Genellikle 7-10 gün içinde hastalar normal yaşantılarına geri döner. Yaklaşık 1 ay süreyle elastik medikal südyenler ile dikleştirilmiş olan meme desteklenir.

Meme dikleştirme ameliyatları sonrasında meme başında duyu kaybı oluşması ihtimali oldukça düşüktür. Geçici duyu kaybı geliştiğinde yaklaşık 3-6 ay içinde his kaybı geri döner. Nadirde olsa kalıcı his kaybı gelişebilmektedir.

 
Yukarı
tr_TRTurkish