Önemli miktarda kilo kaybı sonucu deri ve derialtı dokunun elastikiyeti kaybedilir. Bunun sonucunda kollarda sarkma ve gevşeme, memelerde hacim kaybı ve sarkma sonucu düzleşme, karın-gövdede sarkma sonucu katlanmalar, kalça ve bacaklarda sarkmalar gelişir. Kilo verme sonrası estetik operasyonlarında amaç, sarkan kısımların alınması, dokuların desteklenmesi ve sonuç olarak iyi bir görünümün sağlanmasıdır.
Anestezi
Genel
Operasyon
2-6 Saat
İyileşme Süresi
2-3 hafta
Kesin Sonuç
3-6 ay
Ağrı
Minimal
Aşırı kilo kaybı sonrası estetik cerrahi operasyonların yapılabilmesi için kilo kaybının stabil olması gerekir. Verilmesi gereken maksimum kilonun verildiği son 6 aydır kilonun stabil seyrettiği hastalarda estetik operasyonlar yapılabilmektedir.
Operasyon öncesi görüşmede hasta bütün olarak değerlendirilir. Hangi bölgelerde ne tip müdahalelere ihtiyaç olduğu belirlenir. Hastanın kilo verme süreci, sarkma durumu, yağ miktarı ve dağılımı ve deri kalitesi değerlendirilir. Hastaya gerekli olan operasyonlar belirlenir ve bir ameliyat planı oluşturulur. Ameliyat edilecek bölgenin önceliği kişiden kişiye değiştiği için ameliyat için belli bir sıralama yoktur. Muayene sırasında; geçirilen ameliyatlar, şeker hastalığı gibi mevcut sağlık problemleri, alışkanlıklar (sigara, içki vb) ve kullanılan ilaçlar (aspirin, sakinleştirici vb) hakkında doğru ve ayrıntılı bilgi alınır. Yapılacak operasyonlar ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılır. Tıbbi kayıt için fotoğraflar çekilir.
Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar operasyondan bir hafta önce kesilir. Şayet kullanılıyorsa sigaranın operasyon öncesinde ve sonrasında bir süreliğine kesilmesi zorunludur. Ameliyat günü hastaneye yatış yapılır. Ameliyattan 6 saat öncesinde hiçbir şey yenmemeli ve su dahil hiçbir şey içilmemelidir. Ameliyattan 2 saat önce hastaneye yatış yapılır. Ameliyata gelirken rahat kıyafetler seçilmelidir ve varsa takılar çıkarılmalıdır.
Meme dikleştirme operasyonlarında yapılacak kesiler sarkmanın derecesine göre belirlenir. Sarkmanın az olduğu durumlarda sadece meme başı çevresinde iz oluşturmak yeterli iken orta sarkmalarda lolipop tarzında iz ve sarkmanın fazla olduğu durumlarda ters T şeklinde izler oluşturularak meme dikleştirilir. Memenin hacminin önemli derecede kaybedildiği durumlarda dikleştirmeye ek olarak silikon meme protezleri kullanılabilir.
Aşırı kilo verme sonrasında en sık görülen sarkma bölgelerinden biri gövdedir. Karında, bel bölgesinde, sırtta sarkmalar gelişebilmektedir. Gövdedeki sarkmaları gidermek için klasik karın germe, çepeçevre karın germe, üst karın germe ve sırt germe işlemleri yapılabilmektedir. Karın germe işlemlerine genellikle liposuction eşlik eder. Ameliyat bitiminde hastalara özel korseler giydirilir. Hastanede kalış süreci 1-2 gündür. Hasta yaklaşık bir hafta sonra normal yaşantısına geri döner.
Kol germe işlemlerinde kalan iz en az görünecek şekilde kolun iç alt yüzünde yerleştirilir. Genellikle diğer bölge ameliyatları ile kombine edilebilir. Kol germe işlemlerinde deri çıkarılmasına ek olarak liposuction yapılarak incelme ve sıkılaşma sağlanır.
Uyluk germe işlemlerinde iz kalan iz bacak iç yüzünde dizden kasık bölgesine doğru uzanır. Yine bu bölge estetik ameliyatlarında deri çıkarılmasına ek olarak liposuction yapılır. Böylece sıkılaşma ve incelme sağlanır.
Genel anestezi yöntemi uygulanır.
Operasyonda yapılacak işleme bağlı olarak değişir.
İyileşme süreci yapılan işlemlere göre değişmektedir. Birden fazla bölgenin ameliyat edildiği kombine işlemlerde iyileşme süreci 1-2 haftayı bulabilmektedir. Normal yaşantıya dönme süresi yaklaşık iki haftadır. İzler ilk bir iki ay kırmızı görünürken 6 ay-1 yıl içinde deri rengine döner. Düzenli egzersizlere yaklaşık olarak 1 ay sonra başlanabilir. Nihai sonuç 6 ay-1 yıl arasında elde edilir.