Dolgun, şekilli ve güzel dudaklar geçmişten beri kadınlarda en önemli estetik unsurların başında gelmiştir. Yüz incelendiğinde üst kısımda gözler, ortada burun ve alt kısımda ise dudaklar odak noktasını oluşturur. Çekici ve hatları belirgin olan dudaklar, cinsel çekicilik, sağlık ve gençliğin ifadesidir.
Anestezi
Lokal
Operasyon
5 dk.
İyileşme Süresi
1-2 Gün
Kesin Sonuç
Hemen
Ağrı
Minimal
Doğuştan dudakları ince olan veya yaşın ilerlemesi sonucu dudakları incelen kişilerde, dudakları dolgunlaştırmak, hatlarını belirgin hale getirmek için dolgu materyalleri kullanılır. Günümüzde dudak dolgusu olarak en sık hyaluronik asit dolguları kullanılmaktadır.
Hyaluronik asit insan derisi yapıtaşlarından biridir ve su tutarak derinin nemli ve elastik olmasını sağlar. Yaş ilerledikçe vücut tarafından salgılanması azalır. Bunun sonucu olarak deride kuruluk, esneklik kaybı ve kırışıklıklar gelişir. Hyaluronik asit içeren dolgular enjekte edildikten sonra zaman içinde vücuttan tamamen uzaklaştırılır.
Hyaluronik asit dolgularının üretilme teknolojileri farklıdır. Bu nedenle dolgu seçiminde daha önce denenmiş, reaksiyon problemi en az olan kaliteli dolguların tercih edilmelidir. Dolgular genellikle 1 ml’lik enjektörlerde satışa sunulur. İlk uygulamada genellikle 1 ml yeterli olur. Dudak dolgusunun etki süresi ilk uygulamada daha kısa olmakla beraber tekrarlayan enjeksiyonlarda etki süresi uzamakla beraber dudak hacmi kalıcı hale gelebilmektedir.
Dudak dolgusu uygulaması yaklaşık 5 dakika süren bir işlemdir. İşlem öncesinde dudaklara anestezik krem sürülerek uyuşturulur. Enjeksiyon yapıldıktan sonra masaj ile dolgunun tüm dudağa dağıtılması sağlanmalıdır. Dudak dolgusu sonrası etki hemen ortaya çıkar. Dolgu maddeleri bir miktar anestezik krem içerdiklerinden enjeksiyon sonrası ağrı hissedilmez. İlk gün bir miktar soğuk uygulama yapıldığı taktirde şişlik çok daha az olur. Hyaluronik asit bir miktar su tutacağından hacim bir iki gün içinde bir miktar daha artacaktır.
Hyaluronik asit gibi geçici dolgular dışında kalıcı dolgularda mevcuttur. Ancak kalıcı dolguların kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Hyaluronik asit dolgularında reaksiyon olduğunda veya istenmeyen bir görüntü varlığında dolgu hyaluronidaz adı verilen madde ile eritilebilmektedir. Ancak kalıcı dolgularda dolguların eritilebilmesi mümkün değildir. Kalıcı dolgularda problem geliştiğinde tek seçenek cerrahi olarak dolgunun çıkarılmasıdır. Bu nedenle kalıcı dolgu uygulamalarını doğru bulmuyorum.