Karın germe ameliyatı (Abdominoplasti) karın bölgesindeki fazla derinin ve yağ dokularının çıkarılması ile birlikte karın duvarı kaslarının gerginleştirilmesi ameliyatıdır.
Hamilelik süresince karın duvarını saran kaslarda gevşeme, karın derisinde sarkma ve çatlaklar gelişebilmektedir. Doğum sonrası karın duvarı bazı kişilerde eski haline geri dönse de çoğu kişide tam olarak eski haline dönmeyip gevşeklikler devam eder. Bunun yanında yaşın ilerlemesi ile beraber karın bölgesinde yağ toplanır. Spor yapma bölgesel incelme yöntemleri ile bir miktar yağ dokusunda azalma olsa da karındaki gevşeklik devam edebilmektedir.
Anestezi
Genel
Operasyon
2-3 Saat
İyileşme Süresi
1-2 hafta
Kesin Sonuç
3-6 ay
Ağrı
Orta
Karın duvarında sarkma ve çatlakları fazla olmayan kişilerde mini karın germe yada liposuction ile iyi sonuçlar alınabilir. Bununla beraber ciddi deri sarkması ve karın duvarı gevşekliği olan kişilerde en iyi yöntem karın germe ameliyatıdır.
Karın germe ameliyatlarında izler sezeryan ameliyatı izi seviyesinde her iki yana uzanır. İzin uzunluğu karın gevşekliğine bağlıdır. Çatlakları fazla olan hastalarda çatlakların çıkarılması için izin uzatılması daha iyi sonuçlar sağlamaktadır.
Genellikle önerilen karın germe ameliyatlarının hamilelik ve doğumların bitiminden sonra yapılmasıdır. Karın germe ameliyatı sonrası hamile kalınması durumunda karın duvarı kasları ve derisi yine deforme olabilmektedir. Karın germe ameliyatı sonrası en az 2 yıl süre ile hamile kalınmaması genellikle kabul gören bir görüştür.
Kilolu hastalarda karın derisi kalınlığı ve deri altı yağ dokusu fazla olduğundan normal kilodaki hastalar kadar derinin gerilmesi mümkün olmamakta ve normal kilodaki hastalar kadar güzel sonuçlar alınamamaktadır. Bu nedenle karın germe ameliyatı planlanan bir kişinin kilolu ise zayıflaması ve ideal kilosuna düşmesi tercih edilir. Ayrıca kilolu hastalarda yara iyileşmesi problemleri (dikiş hattından yağ akıntıları) daha sıktır.
Karın germe ameliyatlarında yara iyileşmesini en çok olumsuz etkileyen faktörlerden biri sigara kullanımıdır. Hastaların tercihen ameliyattan 3 hafta önce sigarayı bırakmaları önerilmektedir. Sigaranın bırakılmaması durumunda gerilen karın derisinde iyileşme problemleri sık karşılaşılan bir durumdur.
Karın germe ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2,5-3 saat sürer. Hasta genellikle hastanede bir gün kaldıktan sonra evine dönebilir. Ameliyatta karın derisinin altında biriken kan ve sıvıları dışarı tahliye eden drenler kullanılır. Drenler 2-3 gün içinde çıkarılır. Karına genellikle dışarıdan dikiş konulmaz. Dikiş üzerine uygulanan bantlar sayesinde pansuman yapılmasıda gerekmez. Bantlar genellikle bir ay sonra alınır.
Karın germe ameliyatı sonrası ilk hafta dikiş hatlarına binen yükün azaltılması için eğilerek yürümesi önerilir. Ameliyat sonrası dikiş hattından bir miktar erimiş yağ ve vücut sıvılarının akması küçük alanlarda dikiş açılmaları normal kabul edilmektedir. Bu durum günlük pansumanla kendiliğinden iyileşecektir.
Karın germe ameliyatlarının izi kalıcıdır. Ancak iç çamaşırı içinde gizlenebilecek bir izdir. Bu yara izi özellikle ilk aylarda daha kırmızı ve belirgindir. 8 ay 1 yıl gibi bir sürede iz solar ve deri rengine yaklaşır.
Ameliyat sonrası 2-3 hafta içinde hasta normal yaşamına geri dönebilmektedir. İkinci haftadan sonra hafif egzersizler önerilmekle birlikte ağır egzersiz ve sporlardan 3 ay süreyle uzak kalmak gerekir.