--
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yüz Germe

Yüz germe, yaşlanma ile ortaya çıkan yüzdeki sarkma ve boşalmaların giderilmesi ameliyatı olarak tanımlanabilir. Yüz germe ameliyatında esas olarak, yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu alınır, yüzdeki fasya ve yağ dokuları normalde olmaları gereken yere çekilerek asılır, fazla ve sarkmış olan deri çıkarılır. Böylece daha genç ve doğal ve sıkı bir yüz görünümü elde edilir.

Anestezi

Genel

Operasyon

3-7 dk.

İyileşme Süresi

3-6 Hafta

Kesin Sonuç

3 Hafta

Ağrı

Minimal

Yüz germe operasyonu için en uygun adaylar 40 yaşın üzerinde yüz ve boyunda sarkmaları olan hastalardır. Hastanın ihtiyacına göre modern yüz germe, orta yüz germe ve boyun germe şeklinde çeşitli yüz germe operasyonları yapılabilmektedir.

Modern yüz germe ameliyatlarında genellikle boyun, yüz, alın ve göz kapakları bir bütün olarak gençleştirilir. Kesi kulak arkasından başlar, kulak memesinin altından kulak önüne ve şakak bölgesinde saç çizgisine doğru uzanır. Deri altında bulunan “SMAS”  adı verilen ve yüz kaslarının üzerini örten  yapı yukarı doğru gerilerek sarkmalar giderilir. Fazla deri miktarı alınarak sıkı ve genç bir yüz ifadesi elde edilir. Dikiş izleri kulak arkasında kulak önünde ve saçın hemen bittiği noktada yerleştiğinden farkedilmeyecek kadar azdır. İyileşme süreci yaklaşık 10-15 gün kadar sürer. Ancak ödemlerin geçmesi ve dokuların iyileşmesi birkaç ayı bulabilmektedir. Operasyonun etkisi ne kadar sürer ve kalıcımıdır sorusu en sık sorulan sorulardan biridir. Operasyon ile yüz görünümü yaklaşık 10-15 yıl kadar gençleşir. Yeni yüz görünümü üzerinden yaşlanma süreci devam eder. İleriki yaşlarda sarkmaların gelişmesi durumunda çoğu zaman mini yüz germe yeterli olabilmektedir.

Orta yüz bölgesinde yer alan yapıları alt göz kapakları, yanak ve elmacık kemikleri olarak sıralayabiliriz. Yaşlanma ile beraber yanaklardaki dolgunluk azalır ve kemikler üzerinden yanaklar aşağıya kayar. Orta yüz bölgesinde sönme basıklaşma ve düzleşme meydana gelir. Yüz üçgen halini kaybederek kare halini alır. Alt göz kapaklarında gözaltı torbalar belirgin hale gelir. Yanak ile göz kapağı arasında bir hat oluşur ve oluşan bu oluğa göz yaşı oluğu adı verilir. Sarkan yanaklar burun ile dudak kenarları arasında derin bir çizgi oluşumuna neden olur. Tüm bu değişiklikler kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine yol açar.

Ameliyat alt göz kapağı kirpik diplerinden yapılan kesi ile yapılır. Dolayısıyla sadece orta yüz germe ameliyatı yapılanlarda kalacak olan iz alt göz kapağı estetiğine benzer. Genellikle pek belirgin olmaz. Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürer.

İyileşme süreci orta yüz germe ameliyatlarında biraz daha uzun sürebilmektedir.   Ödemin geçmesi 15-20 günü bulabilmektedir. Tamamen iyileşme 6 ay kadar sürebilmektedir. Hasta genellikle 15. günden itibaren normal yaşantısına geri döner.

Boyun germe operasyonu diğer yüz germe operasyonları ile kombine edilebildiği gibi tek başınada yapılabilmektedir. İyi bir boyun görünümü için sarkmış olan yapıların sıkılaştırılması, varsa fazla yağların alınması gerekir. Ameliyat izi genellikle çene altında ve kulak arkasında yerleşir. Boyunda dikkatli bir liposuction ile fazla miktardaki yağlar alınır. Orta hatta çenenin hemen altında kasların altında yerleşmiş olan yağlar açık teknikle alınır. Boyun her iki yan tarafında yerleşmiş olan tükrük bezlerinde sarkma varsa bunlar düzeltilir. Boyunu saran ve platisma adı verilen kas sıkılaştırlır. Fazla deri miktarı fazlalığı varsa bunlar kulak arkasından çıkarılır. İzler kulak arkasına ve çene altına saklanabildiği için belirgin değildir. İyileşme için bir hafta-on günlük süre yeterli olabilmektedir.

Tam yüz gençleştirme işlemleri, üst, orta ve alt yüz bölümlerinin aynı anda gençleştirildiği daha kapsamlı operasyonlardır. Sıklıkla 50 yaş üzerinde yapılır. Tam yüz germe dışında, göz kapağı cerrahisi ve yağ enjeksiyonları da yapılır. Gerekli görülürse beraberinde cilde yönelik soyma işlemleri de gerçekleştirilebilir. Tam yüz gençleştirme işlemleri yapılırken hastanın özgün görünümünden sapmamak, hastayı ve çevresini tedirgin edecek sonuçlara yol açmamak önemlidir.

Tam yüz gençleştirme işlemleri yüzünün tamamında yaşlanma belirtileri ortaya çıkmış, genellikle 50 yaş üzerindeki kişilere yapılır. Hastanın ameliyat olmaya engel genel sağlık sorunlarının olmaması, yüksek tansiyonu varsa bunun önceden kontrol altına alınmış olması önemlidir.

Ameliyata sıklıkla yağ enjeksiyonları ile başlanır. Vücuttan alınan ve saflaştırılan yağ dokusu göz çevresine, orta yüze, burun-dudak çizgilerine, dudak köşelerinden aşağıya inen Marionette çizgilerine verilir. Gerekli görülürse dudaklara da yağ enjeksiyonu yapılır. Hastanın üst yüzünde sorun varsa alın germe ya da kaş kaldırma işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu endoskopik alın germe şeklinde olabileceği gibi, yüz germe kesisinin şakak bölgesine uzatılması ile de yapılabilir. Ardından üst ve alt göz kapakları ameliyat edilir. Orta yüze alt kapak kesisinden müdahale edilebilir. Tam yüz germede kulak önünden başlayıp gerekirse kulak arkasına dönen ve oradan da saçlı derinin içerisine uzanan bir kesi yardımı ile yüz ve boyun cildi kaldırılır. Boyunda fazla bir sorun yoksa iz sadece kulak önünde bırakılır. Bu işleme kısa izli yüz germe adı verilir. Deri altında yer alan ve mimik kaslarımızı da içeren bir tabaka olan SMAS tabakası, hastanın ihtiyacına uygun şekilde dikişlerle gerilir ve yüzün alt tabakası şekillendirilir. Bu işlem yapılmazsa yüz germe sonrası hastalar kısa bir süre sonra eski hallerine dönerler. Boyunda yağlanma varsa genellikle liposuction yardımı ile yağlar alınır. Boyunda dikey bantlar fazla ise ve hindi boynu görünümü varsa çene altından yapılacak kısa bir kesi ile boyun açılır ve boyun adaleleri birbirine dikilir. Bu işlem boyun açısını belirginleştirir. Çene kemiği geride ise çene ucu protezleri ya da yağ enjeksiyonları ile belirginleştirilir. Dudak kenarlarından aşağıya doğru inen Marionette çizgileri yağ enjeksiyonları ile doldurulur. Yüzün alt yarısı yağlı ise liposuction ile inceltilebilir. Yüz ve boyundaki deri fazlası kesilerek çıkartılır. İzler kulak önünde, arkasında ve saç içinde gizlenecek şekilde dikilir. Dudak üstündeki dikey sigara çizgileri için dermabrazyon, göz çevresindeki ince kırışıklıklar için kimyasal soyma işlemleri yapılabilir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, tam yüz gençleştirme işlemlerinde de ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekir.

Uzak durulması gerekenler:
– Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
– Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
– Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
– Tüm zayıflama ürünleri

Tam yüz gençleştirme ameliyatları ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.

Tam yüz germe ameliyatları yaklaşık 3 saat, berberinde göz kapakları da varsa 5 saat kadar sürmektedir.

Yüz germe işlemleri ağrılı değildir. Hastalar ağrıdan çok gerginlik ve basınç hissinden yakınırlar. Bu da bir kaç gün içerisinde geçer. Hastaları ağrıdan çok tedirgin eden şişlikler ve morarmalardır. Yüz gençleştirme işlemlerinin genel olarak ağrısız oldukları söylenebilir.

Yüz germe işlemlerinden sonra hastalar 1 gece hastanede tutulurlar. Ertesi gün direnler alınır ve taburcu edilirler. Şişlik ve morluk bir hafta içerisinde büyük oranda geriler. Dikişler altı gün sonra alınır. Hasta ameliyattan 48 saat sonra banyo yapabilir. Şişlik ve morlukların geçmesi 20 gün sürebilir. Ancak yüzün tam olarak oturması ve son şeklini alması, cilt kalınlığına ve yapılan işlemlere bağlı olarak, üç ayı bulabilir. Tüm yüz ameliyatlarından sonra olduğu gibi hastanın 3 ay boyunca kendisini direkt güneşten koruması gerekir.

Şişlik ve morluklar beklenen sorunlardır ve geçicidir. Erken dönemde kanama önemli bir sorundur. Bunun olmaması için hastanın ameliyat öncesi kan sulandırıcılar kullanmaması, tansiyonu varsa kontrol altına alınması, ameliyat sırasında ve sonrasında kan basıncının düşük tutulması gerekir. Yine de olursa hasta tekrar ameliyata alınarak kanama durdurulur. Boyunda ve orta yüzde inatçı ödemler olabilir. Boynun ve orta yüz bölgesinin yumuşaması ve incelmesi beklenenden uzun sürebilir. Bu tür durumlarda lenf drenajı masajı, radyofrekans, derin doku ultrasound gibi yardımcı yöntemler kullanılabilir. Yüz germe işlemlerinden sonra kaşta ya da alt dudakta felç ya da hareketlerde zayıflama görülebilir. Bu durum nadiren kalıcı olur. Genellikle birkaç gün içerisinde geçer, ancak bazen haftalarca sürebilir.

Yüz ve boyun germe sonrası en korkulan sorunlardan birisi yara iyileşme güçlükleri ve deri kayıplarıdır. Bu sorunla özellikle germenin fazla yapıldığı durumlarda, ameliyat sonrası kanama olan hastalarda ve sigara içenlerde karşılaşılabilir. Bu nedenle sigaranın en az üç hafta öncesinden kesin olarak bırakılmış olması gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında da yaşlanma süreci devam eder ve gerilmiş olan bölgelerde bir miktar gevşeme ve sarkma olur. Ancak bu hiçbir zaman ameliyat öncesi durumuna dönmez. Kullanılan tekniğe ve hastanın özelliklerine göre ameliyatın kalıcılığı değişir. Kalın ve yağlı cildi olanlarda sarkma daha erken olur.

Yukarı
tr_TRTurkish